Taal en Communicatie legt de focus op communicatie in het Nederlands, Duits, Engels en Frans.
De leerlingen ontdekken verschillende vormen en componenten van communicatie en denken na over
communicatie- en persoonlijkheidsstijlen van zichzelf en van anderen. In deze richting leer je communicatieprojecten en -acties te ondersteunen en rekening te houden met het communicatiebeleid van een organisatie.
De leerlingen zijn sociaal vaardig, hebben een sterk taalgevoel en drukken zich graag vlot en gepast uit in verschillende moderne talen. Ze hebben interesse in communicatie en media en zijn nieuwsgierig naar andere culturen. Ze zien het als een uitdaging om zelf communicatieproducten te ontwerpen (zowel auditief, visueel als audiovisueel) en de planning en uitvoering van communicatieprojecten te ondersteunen.
Uitbreiding van Nederlands, Frans en Engels op het vlak van communicatieve vaardigheden (herformuleren en redigeren). Communicatieprojecten voorbereiden en uitvoeren (vergaderingen organiseren, verslagen maken, opstellen en helpen realiseren van een communicatieplan, beheren van data). Deskundig kunnen omgaan met media en communicatieplatformen. Ontwikkelen en uitwerken van communicatieproducten en –tools met ICT als middel.
Na het zesde jaar behaal je je diploma secundair onderwijs en heb je de beroepskwalificatie van Polyvalent taal- en communicatieassistent. Je kan dan o.a. doorstromen naar een bacheloropleiding in een logische vervolgrichting (PR en media influencer, communicatie…) of een andere professionele bachelor. Veel van onze leerlingen kiezen ervoor om zelf leerkracht te worden. De bacheloropleidingen kleuter-, basis- en secundair onderwijs behoren dus ook tot de mogelijkheden. Je kan er ook voor kiezen om een graduaatsopleiding te volgen (meer info op onderwijskiezer.be) of je kan met de behaalde beroepskwalificaties meteen ook de arbeidsmarkt verkennen.