Logo Humaniora Color SVG
Terug naar het overzicht

Applicatie- en databeheer (D/A)

Derde graad > Vijfde jaar

Wat mag je verwachten? 

Applicatie- en databeheer is een technologische en theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit (studiedomeinen Economie en organisatie en STEM). De leerlingen ontwikkelen onderzoekend en contextgericht inzichten in de toegepaste wiskunde en softwareontwikkeling: modulair ontwerp, implementeren van softwaremodules. Ze denken in functie van het proces en zijn technologisch vaardig in het ontwikkelen van datacommunicatienetwerken, applicaties, computer- en netwerkarchitectuur en identificeren fouten en lossen ze op.

Leerlingenprofiel? 

Je hebt een bijzondere interesse voor informatica, zowel hardware als software. Je bezit ook voldoende abstractievermogen voor wiskunde.

Specifiek voor de studierichting? 

Specifiek voor de studierichting is dat je leert over datastructuren, databanken en netwerkarchitectuur, dat je applicaties leert uit te werken, te testen en in werking te stellen en dat je webapplicaties leert te onderhouden. Uitbreiding van wiskunde: goniometrie en vectoren, analyse en algebra.

Wat na de 3de ? 

Na het zesde jaar behaal je je diploma secundair onderwijs en heb je de beroepskwalificatie van Functioneel digitaal ondersteuner. Je kan dan o.a. doorstromen naar een bacheloropleiding in een logische vervolgrichting in informatica/multimedia of een andere professionele bachelor.
Veel van onze leerlingen kiezen ervoor om zelf leerkracht te worden. De bacheloropleidingen kleuter-, basis- en secundair onderwijs behoren dus ook tot de mogelijkheden. Je kan er ook voor kiezen om een graduaatsopleiding te volgen (meer info op onderwijskiezer.be) of je kan met de behaalde beroepskwalificaties meteen ook de arbeidsmarkt verkennen.