Logo Humaniora Color SVG
Terug naar het overzicht

Commerciële organisatie (D/A)

Derde graad > Vijfde jaar

Wat mag je verwachten? 

Commerciële organisatie is een theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit. Ze biedt inzichten uit de algemene economie en bedrijfswetenschappen. Verder wil deze studierichting competenties bijbrengen die het verkoopproces op commercieel en administratief vlak ondersteunen. De leerlingen leren op een professionele manier omgaan met klanten via diverse (online) communicatiekanalen.

Leerlingenprofiel? 

De leerling heeft een verhoogde interesse voor verkoop- en marketingactiviteiten (verkoopadministratie, e-commerce, juridische aspecten van verkoop en marketing, CRM…) maar zal in tegenstelling tot bijvoorbeeld de leerlingen van Bedrijfsorganisatie geen (praktisch) boekhouden meer krijgen.

Specifiek voor de studierichting 

Aspecten van macro- en micro-economie, de doelstellingen en werking van een onderneming, financieel beheer (fiscaliteit, debiteurenbeheer, kostprijsberekening), marketing en verkoop (marketingstrategie en -instrumenten, e-commerce, verkoop en verkoopadministratie en CRM).

 
Wat na de derde graad?  

Na het zesde jaar behaal je je diploma secundair onderwijs en heb je de beroepskwalificatie van Commercieel assistent. Je kan dan o.a. doorstromen naar een bacheloropleiding in een logische vervolgrichting (fiscaliteit, marketing, verzekeringen en financiën, KMO-management, milieumanagement, rechtspraktijk) of een andere professionele bachelor. Veel van onze leerlingen kiezen ervoor om bijvoorbeeld ook leerkracht te worden. De bacheloropleidingen kleuter-, basis- en secundair onderwijs behoren dus ook tot de mogelijkheden. Je kan er eveneens voor kiezen om een graduaatsopleiding te volgen (meer info op onderwijskiezer.be) of met je behaalde beroepskwalificaties meteen ook de arbeidsmarkt verkennen.