Bedrijfsorganisatie combineert inzichten uit de algemene economie en bedrijfswetenschappen.
Verder is deze theoretisch-praktische studierichting erop gericht competenties te ontwikkelen die helpen bij boekhoudkundige, commerciële en HR-activiteiten en maken leerlingen kennis met de logistieke flow en verschillende transportsystemen.
Ze verdiepen zich in (bedrijfs-)economische concepten en processen vanuit concrete voorbeelden en slagen erin om de verworven kennis en inzichten te gebruiken om administratieve en commerciële competenties te ontwikkelen. Tijdens hun opdrachten maken de leerlingen doelgericht gebruik van digitale toepassingen. Ze zijn in staat om op een efficiënte, kwaliteitsvolle en klantgerichte manier te communiceren, adviseren en begeleiden. Ze hebben interesse voor het keuzegedrag van de producent, marktwerking (competitieve markten), basisverrichtingen boekhouden en aspecten van vennootschapsrecht. Ook zullen ze accounting en aspecten van personeelsbeheer bekijken, samen met commerciële administratie, aspecten van marketing, de internationale handel en de logistieke flow.
Aspecten van macro- en micro-economie, de doelstelling en werking van een onderneming, boekhouden en financieel beheer (fiscaliteit, accounting, analyse van de jaarrekening, debiteurenbeheer en kostprijsberekening), human resources (instroom en tewerkstelling, sociaal-juridisch advies, loonberekeningen en personeelsadministratie).
Na het zesde jaar behaal je je diploma secundair onderwijs en heb je de beroepskwalificatie van Boekhoudkundig assistent en HR-assistent. Je kan dan o.a. doorstromen naar een bacheloropleiding in een logische vervolgrichting (accountancy-fiscaliteit, verzekeringen en financiën, KMO-management, milieumanagement, rechtspraktijk) of een andere professionele bachelor. Veel van onze leerlingen kiezen ervoor om zelf leerkracht te worden. De bacheloropleidingen kleuter-, basis- en secundair onderwijs behoren dus ook tot de mogelijkheden. Je kan er ook voor kiezen om een graduaatsopleiding te volgen (meer info op onderwijskiezer.be) of je kan met de behaalde beroepskwalificaties meteen ook de arbeidsmarkt verkennen.