Logo Humaniora Color SVG
Terug naar het overzicht

Secretariaat - Talen

Derde graad > Zesde jaar

Wat mag je verwachten? 

In de studierichting Secretariaat-Talen krijg je een degelijke talenvorming en een stevige secretariaatsopleiding. Wie interesse en aanleg heeft voor vreemde talen, kan die in deze richting dus in de praktijk omzetten. Je leert administratieve taken nauwkeurig uitvoeren, met up-to-date software omgaan en gestructureerd werken. Door afwisselende opdrachten, o.a. tijdens de geïntegreerde proef, de talendag en de opendeur, train je bovendien je flexibilitieit. In het zesde jaar wordt de theorie verder aan de praktijk getoetst in een administratieve stage van twee weken. Deze richting bereidt je voor op een functie als management assistant. 

Wat leer je? 

De vorming in de 3de graad Secretariaat-Talen TSO wordt gedragen door twee pijlers:  

  • een brede algemeen vormende component met bijzondere aandacht voor de taalvaardigheden (Nederlands, Frans, Engels en Duits) aangevuld met een geïntegreerde zakelijke communicatie. Voor Frans en Engels ligt de nadruk op praktisch taalgebruik. Voor het vak Duits ligt de klemtoon in het vijfde jaar op een grondige uitbreiding van de woordenschat en de grammatica. Het jaar nadien leer je de kennis van het vijfde toepassen in een waaier aan spreek- en schrijfopdrachten. Ook correspondentie komt in het zesde jaar aan bod; dat gaat van schriftelijk en telefonisch een hotelkamer reserveren tot een prijsaanvraag bij een firma opstellen. 
  • een bedrijfsgerichte component met een uitgebouwde secretariaatsvorming waarin de ICT-toepassingen met inbegrip van NBN-normen belangrijk zijn. Door een gerichte juridische vorming krijg je een volwaardige secretariaatsopleiding.  

Tijdens de opleiding is er permanent aandacht voor attitudes zoals ordelijk en nauwkeurig werken, zin voor initiatief en stressbestendigheid.  

Wie is klaar voor de 3de graad Secretariaat-Talen? 

Instapvereisten voor de 3de graad Secretariaat-Talen TSO zijn aanleg en interesse voor (vreemde) talen en secretaraatsvaardigheden. In principe stroom je uit de 2de graad Bedrijfseconomie-Talen de 3de graad Secretariaat-Talen TSO in of een economische studierichting. Als je niet uit het studiegebied Handel komt, zal je inspanningen moeten leveren om eventuele tekorten in de (vreemde) talen en ICT-toepassingen bij te werken. 

Wat na de 3de graad Secretariaat-Talen? 

Op het einde van het tweede leerjaar van de 3de graad Secretariaat-Talen TSO krijg je het diploma secundair onderwijs. Na de 3de graad Secretariaat-Talen TSO kan je doorstromen naar een professionele bacheloropleiding. Meestal wordt in het verlengde van de studierichting een opleiding Office Management aangeraden, maar ook communicatiemanagement, toerisme- en recreatiemanagement of een bacheloropleiding kleuter-, basis- of secundair onderwijs behoren tot de mogelijkheden. Je kan er ook voor kiezen om een graduaatsopleiding te volgen (meer info op www.onderwijskiezer.be). Als je studeren aan een hogeschool niet (meteen) ziet zitten, kan je opteren voor een Se-n-Se-opleiding binnen het studiegebied Handel. Als je een Se-n-Se-opleiding wil volgen dat buiten het studiegebied Handel valt, dan zal de toelatingsklassenraad beslissen of je al dan niet kan inschrijven.